28-05-2014 – Ringen – Eerste keer

Vanavond zijn we gaan ringen op het adres waar bij de controle 3 jonge uilen zaten. Deze waren inmiddels flink gegroeid en ook beide ouders zaten er nog in de kast bij. Erg leuk was dat 1 van de ouders al een ring had en we konden nagaan dat deze in 2012 als nestjong was  geringd in Streefkerk, een kleine 10 kilometer hiervandaan.   Wat ook bijzonder was : In de kast lagen nog 7 eieren, deze moeten dus na onze vorige controle gelegd zijn…We willen over een aantal weken hier dus nogmaals een keer gaan kijken.

SAM_1787-BorderMaker

Hierna nog naar een adres in Goudriaan, in deze schuur hangen 2 kasten en elk jaar broedt er wel een Kerkuil in 1 van de kasten.  Als de jongen wat groter worden verblijven de ouders overdag meestal in de andere kast.

In de eerste kast zaten 1 oude (ongeringd) en 3 jonge Kerkuilen. Deze hebben allemaal een ring gekregen. Toch ook nog even in de andere kast gekeken en daar zat 1 volwassen Kerkuil in , deze zat te broeden op 10 eieren! Zo’n groot aantal hebben we in de Alblasserwaard nog nooit gezien. Er moet dus meer dan dan voldoende voedsel aanwezig zijn.

SAM_1817-BorderMaker

Deze vogel was wel geringd en bij controle bleek dat het deze al 2 keer eerder op deze zelfde locatie was teruggevangen.  Via het het meten van de vleugelbanden kon worden vastgesteld dat de uil bij de jongen een mannetje was.

SAM_1825-BorderMaker

Het lijkt het er dus op dat het vrouwtje al met een nieuw broedsel begonnen is…

Ook dat hebben we niet eerder gezien, de Kerkuilen blijven voor verrassingen zorgen!

Reacties zijn gesloten.