12-08-2014 – Ringen vijfde keer

Vanavond een vijfde ringronde gedaan. Op het eerste adres hangt de kast nog geen 2 jaar en nu al een broedgeval, we hadden deze op 8 juli al bekeken en toen zaten er enkele heel kleine jongen in.

SAM_2503-BorderMaker

Nu dus nogmaals bezocht en de jongen waren al flink gegroeid, 5 stuks in totaal , een mooi aantal. Er waren door de boer veel mensen uitgenodigd dus het was een gezellige drukte en er zijn heel wat foto’s gemaakt.

SAM_2505-BorderMakerSAM_2516-BorderMakerSAM_2515-BorderMakerSAM_2513-BorderMakerSAM_2506-BorderMaker

Op het 2e adres hadden we eind mei al 3 jongen geringd, toen lagen er ook al weer 7 nieuwe eieren bij. Toen we op 8 Juli daar nogmaals keken zat de uil te broeden. We verwachtten dus vanavond wel jongen van enkele weken oud. Maar het bleek dat er nog steeds geen enkel ei was uitgekomen. Dat klopte dus niet en met behulp van de zgn. schouwlamp  kon worden vastgesteld dat alle eieren onbevrucht waren. We hebben ze daarom verwijderd om te voorkomen dat het vrouwtje zich dood broedt.

Hierna nog naar 2 adressen buiten mijn gebied. Op een nieuwe ruilverkavelingsboerderij in Bleskensgraaf was ook een eerste broedgeval.

SAM_2545-BorderMaker

In deze kast zat een Kerkuilvrouwtje op 2 eieren maar ook nog met 6 jongen. Deze waren nog heel klein dus die krijgen pas over enkele weken een ring om. Leuk was de ontdekking dat dit vrouwtje al geringd was. Na uitzoeken bleek dat deze ruim 6 jaar geleden in Brabant als nestjong geringd was. 6 jaar is een hoge leeftijd voor een Kerkuil. Ook de afstand is redelijk groot: 76 kilometer. De meeste terugmeldingen zijn binnen 40 km van de ringplaats.

Op het laatste adres zitten de uilen op een oude donkere hooizolder. Bij het betreden hiervan vloog er al een Kerkuil via het kapotte raam naar buiten.

SAM_2549-BorderMaker

In de kast ook weer een mooi aantal jonge uilen; 6 stuks die het omdoen van de ring gelaten over zich heen lieten komen. Dit is eigenlijk altijd wel het geval, zelden zijn de jonge Kerkuiltjes agressief. Bij de volwassen Kerkuilen is het meestal anders, die zijn vaak niet zonder handschoenen aan te pakken.

SAM_2531-BorderMaker

 

Reacties zijn gesloten.