31-01-2015 – Derde Winterronde

Nogmaals een zaterdagmiddag op pad gegaan: 10 kasten op 9 adressen gecontroleerd. Behalve het nakijken of er uilen in zitten worden de kasten indien nodig ook schoongemaakt. Want er kan na verloop van tijd aardig wat vuil in zitten. Ook deze keer was dat bij enkele weer nodig.  In totaal wel zo’n 10 emmers vuil verwijderd en daarna weer schoon bodemmateriaal aangebracht.

SAM_3531-BorderMaker

Bij 1 kast bleken tussen het vuil nog twee halfvergane  Kerkuilen te zitten, beide met een ring om de poot. Dit waren jongen uit het laatste broedsel van Juni 2014. Doodsoorzaak is niet bekend, voedselgebrek kan het haast niet geweest zijn daar er heel veel Veldmuizen in de polders aanwezig waren.

Ook enkele kasten gezien die nog geheel schoon waren en waar dus nog nooit een uil in heeft gezeten. Maar dit kan zomaar veranderen, we houden ze in de gaten.

SAM_3694-BorderMaker

Het was vandaag wat minder met de uilen, we hebben 2 uilen geringd en 1 geringde teruggevangen, deze laatste zit al enkele jaren op dit adres.

Behalve geringd worden alle uilen ook gewogen en wordt de vleugellengte gemeten. Tevens kan men aan de breedte van de banden op de vleugel zien of het een man of een vrouw is.

SAM_3730-BorderMaker

SAM_3731-BorderMaker

Al deze gegevens worden nauwkeurig genoteerd en doorgegeven aan het Vogeltrekstation in Arnhem.

Op een van de boerderijen was een actieve vogelaar bezig geweest met het maken van een paar mooie nestkasten voor Steenuil (l) en Torenvalk.

SAM_3720-BorderMaker

Reacties zijn gesloten.