27-05-2015 – 1e Controle op broedgevallen

Het loopt tegen eind Mei en dan wordt het tijd voor een eerste controlerondje op broedgevallen. Maar we beginnen met een wat andere klus: In ons gebied hangt op een oude zolder een door de eigenaar zelfgemaakt kast waarin Kerkuilen, Torenvalken en de laatste jaren Kauwen hebben gebroed.

SAM_4207-BorderMaker

Kauwen hebben de gewoonte een kast helemaal vol takken te slepen , Kerkuilen komen er dan meestal niet meer in. Deze kast zat tot de nok toe vol, de takken staken door het vlieggat naar buiten. Via de zijkant hebben we een gat gezaagd en er een berg takken uitgehaald. Dit is ongeveer de helft, wat hier nog onder zat hebben we zo gelaten.

vd togt wijngaarden - inhoud kast-BorderMaker

 

Daar deze kast een heel afwijkend model heeft is besloten deze te gaan vervangen door een eigen Kerkuilenkast van onze werkgroep, deze heeft een extra inloop tunneltje waardoor het voor Kauwen lastiger wordt om veel takken binnen te brengen. Zo krijgt de Kerkuil wat meer kans.

Hierna nog een aantal adressen bezocht en de eerste resultaten zijn er : 3 broedgevallen:   2 met alleen eieren , de 3e met 3 eieren + 2 hele kleine jongen van enkele dagen oud. Dat betekent dat we nog vroeg genoeg zijn, een volgende controleronde  willen over een week of twee weer doen.

SAM_4214-BorderMaker

Reacties zijn gesloten.