2018 – Wederom een mooi jaar voor de Kerkuil in de Alblasserwaard

Ook dit jaar hebben de Kerkuilen het goed gedaan in de Alblasserwaard. We hadden weer flink wat broedgevallen, wel waren de nesten wat kleiner als andere jaren. We hadden er veel met 2 of 3 jongen terwijl er vorig jaar vaak 4 of 5 in zaten.  Wij zijn uitgekomen op 26 broedgevallen, 77 jongen zijn uitgevlogen.

Opmerkelijk was een Kerkuilenkast die bezet werd door een paartje Torenvalken. Bij de controle vonden we 4 kleine jongen en nog 2 eieren. Toen we 4 weken later terug kwamen om te ringen bleken er al enkele jongen te zijn uitgevlogen maar er konden er toch nog 2 geringd worden. Kerkuilkasten gebruikt door Holenduiven en Kauwen zien we regelmatig maar Torenvalken er in hadden we nog niet eerder gezien.

Ook erg leuk was een broedgeval in een kast die vorig jaar was opgehangen.  In de buurt van deze kast zaten Kerkuilen in een oude loods die zou worden afgebroken. De projectontwikkelaar had een Ecologisch Advies bureau ingeschakeld en deze kwamen bij ons terecht of wij wilden helpen om ter compensatie twee nieuwe kasten op te hangen. Dat hebben we vorig jaar gedaan en bij controle van 1 van deze nieuwe kasten bleken er 3 jonge Kerkuilen in te zitten. Mooi resultaat van deze mitigerende maatregel!

Hieronder wat foto’s van het afgelopen jaar

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *